Derfor er Funktionelt Design Altid Moderne

De fleste tror, at mode udelukkende handler om æstetik. Det er svært at bebrejde folk for at drage den konklusion: det virker jo umiddelbart sådan. Sæson efter sæson bliver de gamle designs erstattet af nogle nye. Rent funktionelt sker der sjældent noget nyt: det er kun udseendet der ændrer sig. Alligevel er sidste års mode nu forældet, og kun det nyeste er moderigtigt.

Da der ikke rigtigt findes en permanent og objektiv definition af ”god æstetik”, så er det nærmest umuligt at forudsige hvad der vil blive moderne. Nogle gange kan stilen fra 30 år siden endda pludseligt dukke op, og være moderne igen. Det virker altså helt og aldeles kaotisk. En masse designere prøver at komme op med nye og flotte designs, og nogle af dem formår at slå igennem. Så der er ikke andet for, end at se hvad modemagasinerne siger, og så følge moden.

Af og til kommer der dog noget nyt på markedet, som slår benene væk under alle og enhver. Et nyt design, der ikke kun adskiller sig på æstetisk vis. Der er langt imellem disse gennembrud i dag, men de sker stadig. Der er næsten altid tale om, at designerne har fundet en måde, at gøre tøjet eller genstanden mere funktionel på. Når der skal innovation på det funktionelle område, så ender det næsten altid med at blive moderne! Det er altså svært at forudsige om æstetiske ændringer vil slå igennem, mens funktionelle forbedringer stort set altid gør det.

Det kan måske lyde underligt, hvis man er vokset op i en tid, hvor det primært har været de æstetiske forandringer der har drevet moden. Skruer vi tiden tilbage, så har det dog traditionelt set altid været funktionelt design der har være modens drivkraft. I flere hundrede år var det teknisk innovation i form af praktiske forbedringer der gjorde, at folk købte ét stykke tøj frem for et andet. Da de lavthængende frugter var væk var det dog pludseligt svært for designerne at komme på nye funktionelle forbedringer: så de begyndte at fokusere på det æstetiske. Det er altså slet ikke så mystisk, at de funktionelle forbedringer altid er moderne: de er modens absolutte fundament.

Det er derfor også dejligt at se, at danske designere er begyndt at fokusere på funktionelt design. Lanceringen af de nye hay kasser viser tydeligt, hvordan dansk design formår at være moderne igennem funktionelle designs. Det æstetiske udtryk er ikke blevet glemt eller ofret: det er stadig flot at se på. Forskellen er imidlertid, at kvaliteten og funktionen er i centrum, og det gør, at hay kasserne vil holde sig moderne år efter år. Det er en af de store fordele ved at købe noget, der er moderne på grund af funktionelle forbedringer, frem for noget, der udelukkende passer til tidens æstetik. Selv når moden og æstetikken skifter, så er den funktionelle forbedring der stadig, og det betyder at produktet er fast forankret som værende moderne.

Kategorier