Ferskvandsperler kommer naturligt fra muslinger, de såkaldte ferskvandsmuslinger, som findes i ferskvand. Det tager noget tid før det bliver til en perle inde i muslingen. Der findes også andre muslinger såsom sandmuslinger og andre former for muslinger, som man kan lave et måltid med ud fra en opskrift og spise som en dejlig delikatesse. Ferskvandsmuslingerne har en glat overflade. Ferskvandsmuslingerne kommer fra floder og søer i naturen i alle mulige lande, så de kommer ikke fra havet. Det er saltvandsperler, som findes i havet og man kan se, hvis man går en tur langs havet. Ferskvandsperler findes nede i vandet, selv i den danske natur. Perler kan dog også findes i østers, men de er ikke lige så smukke som dem fra en musling.
 

Perlerne har organiske, uperfekte, runde former og kan findes i forskellige farver. Ferskvandsperler kan være beige, hvide, lyse, lyserøde og listen fortsætter. De ægte ferskvandsperler findes i forskellige størrelser, nogle er store og andre er små, men alle er meget dyrebare. De kan holde i mange år, hvis man passer godt på dem. Perler er helt unikke og helt forskellige fra hinanden, så ingen af dem er ens. Det varierer derfor også hvor meget de koster og hvordan de ser ud som smykke. Det varierer alt efter hvor høj kvaliteten er og hvor og hos hvem man køber sit smykke fra.

Mange smykkebrands fremstiller og laver smykker med perler, heriblandt Sif Jakobs, Sorelle Jewellery, Amma, Jane Kønig, Aqua Dulce, Carré og Polar Jewelry. Perlesmykker laves overalt i verden, i både Europa, Asien og Amerika af alle mulige smykkedesignere. I Danmark er særligt Sorelle blevet en af markedets førende til at lave fersvandsperler. På engelsk hedder ferskvandsperler freshwater pearls. Det er en rigtig god forretning og investering at fremstille perlesmykker, da perler er blevet meget populære, trendy og moderne som smykke de sidste par år. Perlesmykkerne passer til kvinder i alle aldre. Et rigtigt håndlavet smykke i kvalitet bliver enhver kvinde glad for. De forskellige perlesmykker, som findes, er perlearmbånd, perlehalskæde, perlering, perleørering og de findes tit med en kæde eller lignende i enten guld eller sølv. Perlesmykker fås med både mange perler eller en enkel. Perler er så elegante at de passer til ethvert outfit, man har på, uanset om det er hverdag eller festligt. Hvis man har en masse kreative idéer, kan man også lave sit eget perlesmykke.