Der er rigtigt mange forskellige arbejdsopgaver, hvor det kan være praktisk ? eller direkte nødvendigt ? at have en lommelygte til rådighed. Man kan ikke altid selv vælge, hvad tid på dagen, en opgave skal udføres. Der er derfor altid en risiko for, at man skal arbejde med noget midt om natten. Da solen jo ikke skinner om natten, så er der typisk meget mørkt. Det er ikke bare betydeligt sværere, at udføre en opgave når der er mørkt ? det kan også være direkte farligt. Når vi ikke kan se, hvad vi arbejder med, er der nemlig altid en risiko for at noget går alvorligt galt.

En lommelygte løser selvfølgeligt problemet med, at der er mørkt. Den giver os dog et nyt problem: pludseligt har vi kun én hånd at arbejde med. Den anden hånd holder lommelygten. Man finder hurtigt ud af, hvor mange arbejdsopgaver der reelt kræver to hænder. Folk har eksperimenteret med mange forskellige løsninger i den sammenhæng. Hvor mange har ikke prøvet at holde en lommelygte i munden? Det er hverken særligt praktisk eller hygiejnisk. Man kan selvfølgeligt også bede om hjælp: én holder lommelygten mens den anden arbejder. Det er dog lidt skørt at være 2 mennesker om en forholdsvist simpel opgave, bare fordi man arbejder i mørke.

Den oplagte løsning til disse problemer er en pandelampe. Det er på én gang en utroligt simpel, og ufatteligt genial, opfindelse. Fremfor at holde lommelygten med tænderne eller hænderne, så kan en pandelampe bare spandes fast til panden. Man kigger typisk på det, man arbejder med, alligevel. Lyset falder altså det helt rigtige sted, og man har begge hænder fri til at udføre arbejdet.

Man kunne måske godt fristes til at tro, at den klassiske pandelampe er den ultimative løsning. Men der sker faktisk løbende innovation på området, og de moderne lamper er endnu smartere end deres ?gamle? forgængere.

En af de største forbedringer ved moderne pandelamper er, at de vejer betydeligt mindre. En gammeldags pandelampe kan være rigtig tung, hvilket belaster nakken i irriterende grad. Den høje vægt skyldtes, at batterier og pærer dengang vejede rigtigt meget. Nu om dage er pandelamperne lavet af plastik, LED dioder og moderne batterier. De vejer altså næsten ingenting.

LED dioderne i de moderne pandelamper bringer også mange andre fordele med sig. De bruger betydeligt mindre strøm, end en almindelig elpærer. Det betyder at batteriet i en moderne pandelampe kan holde ufatteligt længe. Dioderne bliver desuden ikke varme, og der er derfor ikke noget ubehag ved, at have pandelampen tændt i længere tid af gangen. 

Det er også en stor hjælp, at de moderne pandelamper ofte er genopladelige. Det er ekstremt frustrerende at have brug for sin pandelampe, og så finde ud af, at den er løbet tør for strøm. Når pandelampen er genopladelig, så kan man hurtigt smide et USB kabel i den, og lade den op igen.